Проблемът в момента е, че COVID е много неравномерно разпределен. Системата

...
Проблемът в момента е, че COVID е много неравномерно разпределен. Системата
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ако се наложи, ще оборудваме цяла болница за пациенти с COVID-19

Проблемът сега е, че Коронавирус е доста неравномерно разпределен. Системата като цяло ще се оправи, само че това не прави работа за тези, които имат максимален напън сега. Нямаме отвод от приемане на заболели. Никой няма да остане на улицата. Ако би трябвало ще оборудваме една болница единствено за Коронавирус. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите, му, към момента има резервни кревати, само че там където сега е най-тежка обстановката, би трябвало да се търсят други възможности. " Търсят се доброволци за старческите домове, както и за всички РЗИ в страната, само че след първата вълна на съпричастност, в този момент искащи няма ", добави доцент Кунчев. 

" Няма прогноза за това какъв брой тежки месеци ни предстоят. Никой не може да каже. Ако кажа нещо такова, ще излъжа. Няма такава прогноза, самата СЗО признава, че не би трябвало да се вършат прогнози, тъй като няма научна база ", разяснява още доцент Кунчев. 

Според здравния контрольор е обикновено ограниченията у нас да са реципрочни по отношение на тези, които Гърция постанова към български жители, само че локалните управляващи имат право да вземат решения, каквито одобряват за верни от тяхна позиция. 

" В момента на Балканите вълната утихна, има едно плато. Започна повишение в Западна Европа. Мерките не се съблюдават и това докара до по-мощно повишение. Като епидемиолог ще ви кажа, че аудитория по стадионите не би трябвало да има, както и отворени нощни заведения и разнообразни фестивали ", безапелационен е доцент Кунчев. 

И предвижда - в случай че няма трагично утежняване на обстановката, учениците би трябвало да тръгнат на учебно заведение по естествения метод. 

Доц. Кунчев разяснява и разпространяването на болестта в старешки домове у нас, които се трансфораха в огнища. " В най-тежките домове - за възрастни, за хора с увреждания, процентът на личния състав е 50-60. От 200 домуващи, работят 100, няма по какъв начин да извършите една плътна преграда при разпространяване на болест по въздушно-капков път ", изясни епидемиологът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР